כל מה שרציתם לדעת על מפרשי המקרא השונים

אדם חרדי קורא במקרא

/
המקרא, המכונה גם התנ"ך (תורה, נביאים וכתובים) הוא ספר הכולל את יסודות האמונה והדרך על פיה הולכים העם היהודי. הוא נחשב לטקסט מכונן אשר מלווה אותנו אלפי שנים, דרכו משתקפים ערכי הדת ומנהגיה. מפרשי המקרא נועדו להיות מעין גשר כך שהתוכן יהיה ברור ונגיש לכל אדם. הם מציעים נקודות מבט שונות על הטקסט ומספקים מידע נרחב אודות הדמויות והאירועים המוזכרים במקרא. במאמר זה נעסוק באופן בו מפורשת התורה וכן נסקור את המפרשים השונים הקיימים. קריאה מהנה!

 

אילו מפרשים קיימים לתורה?

 

/

ביאור פסוקי התורה התבצע על ידי מפרשים שונים אשר ביקשו לחדד את דברי הקדוש ברוך הוא ולהנגיש את המידע אל הכלל. פרשנים אלו, מחולקים על פי תקופות זמן בהיסטוריה, כאשר הם השתמשו בשיטות מדרש שונות (שיטות שונות באמצעותן נהוג היה לפרש את המקרא) לצורך הבהרת כל פסוק ועליהן נרחיב מטה. 

אחד הספרים המפורסמים ביותר לביאור המקרא הוא ספר הפרושים של רש"י (רבי שלמה יצחקי) אשר הצליח לחולל מהפכה של ממש בכל הנוגע ללימוד התורה. הוא בעצם הצליח לזקק כל מילה מהתורה הכתובה וכן מן התלמוד הבבלי, ולהעניק לה פירוש מדויק. 

פירוש רמב"ן גם הוא נחשב לעשיר ומאוד מדויק, בעודו מתייחס למקרא דרך הבטים פילוסופיים מהם ניתן רק ללמוד. על מנת ללמוד את התורה, את ערכיה ואת מנהגיה באופן מעמיק גם בימים שלנו, נהוג לקרוא בכל שבת פרק מתוך ספר פרשות השבוע כך שלאורך שנה שלמה נלמדת התורה כולה. כל פרק, מצליח לתת כלים מעשיים ליישום ערכי התורה כך שכל אדם יהודי יצליח להתקרב ולהתחבר, מתוך הבנה אמיתית. 

 

מדוע למקרא יש מפרשים רבים ומהן השיטות הנפוצות לפרשנות?

 

קריאה במפרשי התורה

.

התנ"ך כאמור, מהווה הספר הקדוש המכיל את דרכיו ואמונותיו של העם היהודי. הוא נכתב לפני אלפי שנים כך שהניסוחים אינם תואמים כמובן, את שפת היומיום שלנו. הפרשנות היא חיונית על מנת שנצליח להבין באופן מעמיק ומדויק את כוונתו של הקדוש ברוך הוא ובהתאם לכך, נצליח גם להתאים את אורח החיים שלנו, מחשבותינו והתנהגותינו וננהג בדרך טובה. היהדות מאפשרת דרכים שונות להגיע לתובנות באמצעות פרשנות חכמתו האדירה של אלוקים והיא מציעה מסגרת להבנת הטקסט כך שכל אדם יוכל להתחבר אליו ולהבין אותו. ישנן ארבע גישות ביאור נפוצות המכונות באופן כללי - מדרש, עליהן הסתמכו המפרשים היהודים. 

אחת מבין הגישות לביצוע פרשנות לטקסט מקראי מכונה "פשט" והיא מתייחסת לניתוח התוכן ברמה הפשוטה ביותר, ממש פשוטו כמשמעו. לעומתה, ביאור התוכן הכתוב באמצעות גישה המכונה "רמז", מתמקדת בחלקים הנסתרים והגלויים פחות, כלומר, בחלקים המרומזים הנובעים מן הטקסט. רבי אליעזר, בנו של רבי יוסי הגלילי השתמש בגישה זו לצורך ביאור התוכן הכתוב במקרא באמצעות שימוש בגימטריה (חישוב הערך המספרי של אותיות עבריות). דוגמא אחת מיני רבות באמצעותן ניתנה משמעות מיוחדת לביטויים מסויימים במקרא באמצעות שימוש בגימטריה, הוא חישוב של הביטוי "ארור המן" מתוך מגילת אסתר, שערכו שווה בדיוק לערכו של הביטוי "ברוך מרדכי". 

"דרש" היא גישה נוספת באמצעותה ניתן לפרש את המקרא והיא גם המקובלת ביותר. הדגש בשיטה הזו היא לפרש את הטקסט לא בהכרח על פי התוכן הכתוב באופן מדויק, אלא באמצעות מתן משמעויות עמוקות ורחבות הרבה יותר. דרך נוספת לפרשנות טקסט מקראי מכונה "סוד", כאשר גישה זו שמה דגש על הפן המיסטי של התוכן הכתוב. 

 

מהו ספר מפרשי הש"ס? 

ספרים אלו מבוססים על התלמוד הבבלי ומכונים גם גמרא, והם בעצם מהווים חלק מהתורה שבעל פה. על פי חכמינו זכרונם לברכה, "כל מה שתלמיד ותיק עתיד לחדש, כבר נאמר למשה בסיני". כלומר, במעמד הר סיני משה ניבא כי ידרשו חידושים והתאמות כמו למשל התורה שבעל פה ובאמצעות הגישות המקובלות ניתן יהיה להגיש לנו את התלמוד כך שנבין את משמעותן ומקורן של המצוות אותן אנו נדרשים לקיים ביומיום. סט פניני הלכה מאגד את ההלכות ואת הרקע להן, כאשר כל נושא כולל גם את הרעיון העומד מאחוריו. 



השאירו פרטים ונחזור אליכם בהקדם

דלג לתוכן מרכזי